top of page

Här presenterar vi lite nyttig information

Nya regler för terrängskoter den 1 oktober 2009

​

Fordonsslaget terrängskoter delades den 1 april 2009 upp i två nya fordonsslag: snöskoter och terränghjuling. Uppdelningen gäller för nytillkomna fordon som registrerats i vägtrafikregistret från och med 1 april 2009

​

Fordonsslaget terrängskoter delades den 1 april 2009 upp i två nya fordonsslag: snöskoter och terränghjuling. Uppdelningen gäller för nytillkomna fordon som registrerats i vägtrafikregistret från och med 1 april 2009.

* En snöskoter definieras som ett terrängmotorfordon som är avsett för färd på snötäckt mark och som är försett med band och medar.

* En terränghjuling definieras som ett annat terrängmotorfordon än en snöskoter och används för person- eller godsbefordran på barmark och är försett med hjul.

 

Nya förarbevis med foto och namnteckning

För att få köra snöskoter och terränghjuling krävs från och med 1 oktober 2009 förarbevis för respektive fordonsslag. De nya förarbevisen kommer att innehålla fotografi och namnteckning av innehavaren. Utbildning och prov för att få förarbevis.Efter den 1 oktober ska du för att få ett förarbevis genomgå en godkänd utbildning och avlägga ett godkänt kunskapsprov. I utbildningen ingår både teoretiska och praktiska moment. Det kan även finnas en möjlighet att övningsköra. Du får övningsköra endast under uppsikt av en behörig utbildare. Privat övningskörning kommer inte att vara tillåten. För att få övningsköra för snöskoter och terränghjuling ska du vara 15 år och 9 månader eller äldre. För att få avlägga provet ska du ha fyllt 16 år och genomgått utbildningen. När du har avlagt ett godkänt kunskapsprov kommer anordnaren av provet att rapportera detta till Transportstyrelsen, som då skickar hem en ansökningsblankett till dig för utfärdande av förarbeviset. Transportstyrelsen tar ut en tillverkningsavgift för förarbeviset. Förarbevis kan återkallas. Från och med 1 oktober 2009 kommer förarbevis att kunna bli föremål för varning och återkallelse, om man gjort sig skyldig till trafikbrott. De nya reglerna omfattar också tidigare utfärdade förarbevis för terrängskoter. Nuvarande förarbevis. Om du har den nuvarande typen av förarbevis för terrängskoter, som utfärdats av Vägverket och Transportstyrelsen, kommer det förarbeviset att fortsätta vara giltigt för både snöskoter och terränghjuling. Men det kommer att behöva bytas in mot ett nytt förarbevis, med fotografi och namnteckning, senast den 31 december 2012. Mer information om utbytet kommer att publiceras på körkortsportalen efter den 1 oktober 2009. Körkort och traktorkort utfärdade före den 1 januari 2000 ger även i fortsättningen rätt att köra både snöskoter och terränghjuling. Registrering av fordon i vägtrafikregistret. Redan registrerade terrängskotrar i vägtrafikregistret behåller sina tidigare fordonsslag. Några ändringar av kategori kommer inte att vara aktuella. Däremot kommer inga nya fordon att registreras i kategorin terrängskoter.

 

Förarbevis      

S n ö s k o t e r Snöskotern är ett fordon med många arbetsområden. Den är ett arbetsfordon, täv- lingsfordon, ett fordon för rekreation och ibland tyvärr även ett fordon som väcker irritation. Men med utbildning, ansvar och sunt förnuft kan du fortsätta att njuta av din skoter. I förarbevis-utbildningen lär du dig om människan, naturen, lagar och förord- ningar mm.

 

Vi samarbetar med SNOFED

 

Ur innehållet:

•        Trafikregler

•        Fordonskännedom

•        Manöverträning

•        Människans begränsade förmÃ¥ga

•        Tillämpning av bestämmelser

•        Kunskapsprov

 Ã…ldersgräns 16 Ã¥r

Anmäl och info:  Studiefrämjandet Gävle Dala Norr tel: 0247- 131 35 www.studieframjandet.se/dalarna

​

 

Klubbskoter
 

Hos Ove kan ni boka klubbskotern på mobilnr: 070-256 46 72 om ni tänker er att sladda våra leder

01

02

03

​

​

​

​

​

Det är med stor glädje som vi har tagit emot er anmälan för samarbete mellan er skoterklubb och Svedea Motorförsäkring.
Ni är registrerade hos oss enligt nedanstående:
Skoterklubb: Rättviks Skoterklubb
Ombudsnummer: 2758
Vår snöskoterförsäkring är vad vi anser marknadens bästa. Villkoren är generösa och självriskerna är många fall lägre än hos våra konkurrenter. Försäkringen är utformad efter skoteråkarens behov och innehåller exempelvis maskinskada upp till fem år och stilleståndsersättning.
Förutom detta så erhåller alla skoterägare som är medlem i en skoterklubb 10% rabatt på sin försäkringspremie. Därför finns det all anledning för skoterägaren att vara medlem i din klubb!
Räkna fram försäkringspremie och teckna försäkring gör ni enklast på vår hemsida www.svedea.se eller genom att ringa vår kundservice på telefon 0771-160 195. Glöm inte att tala om för klubbens medlemmar att de ska ange ert ombudsnummer när de sparar offert eller tecknar försäkring.
Har ni några frågor eller funderingar så är ni hjärtligt välkommen att kontakta oss!
Hälsningar, Svedea Motorförsäkring
Fredrik Lilliehöök
Telefon:063-16 15 42
E-mail: fredrik.lilliehook@svedea.se
PS. Du vet väl att det hos Svedea även är möjligt att räkna fram premie och teckna försäkring direkt i en smartphone http://m.svedea.se. Kan vara bra att veta om du är ute på språng.
Svedea Motorförsäkring är ett affärsområde inom Svedea Specialförsäkring, ett nischat bolag med en tydlig ambition:
Att bli nummer ett i de marknadssegment där bolaget är verksamt. Högt engagemang, starkt kundfokus och en passion
för försäkring karakteriserar Svedea. Bakom bolaget står Inter Hannover, helägt dotterbolag till ett av världens största återförsäkringsbolag – Hannover Re.

​

​

04

 

​

 

05

bottom of page